neděle 29. června 2014

Pokud chcete být zdravější a spokojenější, nečtěte zprávy.


Čtení či sledování zpráv je špatné pro naše zdraví. Budí v nás strach a agresi a brzdí naší kreativitu a schopnost hlubšího přemýšlení. Jaké je řešení? Přestat zprávy konzumovat. Úplně.

V posledních několika desetiletích si lidé začali uvědomovat, jak nezdravé je přejídání se nebo konzumace nekvalitních potravin. Ale většina z nás ještě nerozumí tomu, že zprávy jsou pro nás stejně škodlivé, jako pravidelná nezdravá strava z fast-foodu.

Čtení děsivých zpráv způsobuje, že tělo uvolní stresový hormon zvaný kortizol a to oslabuje imunitní systém a potlačuje tvorbu růstových hormonů. Jinými slovy, vaše tělo se ocitá ve stavu chronického stresu.
To dále vede k nervozitě, větší náchylnosti na infekce a k narušení trávení, také růstu vlasů, kostí a buněk. Další potencionální nežádoucí účinky jsou strach, agrese a snížení citlivosti.

Zprávy fungují stejně jako návyková droga. Jak se příběhy v novinách vyvíjí, cítíme nezkrotnou touhu znát jejich pokračování. Se stovkami náhodných dějů v naší hlavě je těžké tento pocit ignorovat.

"Společnost žurnalistiku potřebuje, ale jiným způsobem", říká spisovatel švýcarského původu Rolf Dobelli. "Investigativní žurnalistika je vždy relevantní. Potřebujeme zpravodajství, které hlídá naše instituce a odhaluje pravdu."

O tom, jak dále sledování zpráv negativně ovlivňuje naše životy se můžete dočíst v článku přímo od Rolfa Dobelliho.

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

To je fakt, od te doby co zpravy zkoro nesleduju, tak je mi líp :)

Josef H. řekl(a)...

Přesně tak! ;-)