pondělí 30. června 2014

Živé sochy jsou tradicí, která sahá až do renesančních dob.

Možná jste již živé sochy viděli, možná ještě ne, ale pravděpodobně jste o nich alespoň slyšeli. Nejsou to sochy, ale lidé, kteří jsou často mylně považováni za skutečné sochy. Někteří si touto činností vydělávají na živobytí.

Možná vás překvapí fakt, že živé sochy tu jsou již od renesančních dob.

Během středověkých slavnostních událostí a průvodů, konající se například pro uvítání panovníka, který vstoupil do města, skupina účinkujících dala dohromady scénu, ve které se postavili na dekorovaný stojan a působili jako monument.

V dnešní době jsou některé živé sochy více než jen pouliční umění. Slavná německá tanečnice a herečka Olga Desmondová pózovala nahá v imitaci klasických uměleckých děl ve svých představeních nazvaných Večery krásy.

Olga Desmond
Jedna živá socha se dokonce dostala do Guiennessovy knihy rekordů za nejdelší nepřetržité pózování. Tento titul získal António Santos, známý jako Staticman. Vydržel stát jako socha po dobu 15 hodin, 5 minut a 55 sekund.

Zdroje:
OMG Facts
Wikipedia

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Tak ten António je teda hustej. Já už bych po minutě nevydržel. :)

michal řekl(a)...

Jako někdy je člověk musí obdivovat. Na druhou stranu, když si uvědomí, jak dobře jim to nese? To se pak luxusní peněženka na ty drobáky a eura, co jim tam necháváme, zase tak moc neklepe. A jako pak je to taky o té "osobnosti" té sochy. Zažil jsem i sochy, které se chovaly fakt arogantně. Ale o tom, že to dokáže být umění, tak o tom žádná. :-)