neděle 22. června 2014

Největší vosa na světě loví sklípkany a pyšní se druhým nejbolestivějším bodnutím na světě.


Hrabalka obrovská je největší vosa na světě. Na délku měří neskutečných 6cm. Samotné její žihadlo je dlouhé téměř 1cm.
Aby toho nebylo málo, tak podle Schmidtova indexu, který hodnotí míru bolestivosti, je bodnutí hrabalky obrovské druhé nejbolestivější na celém světě. Horší už je pouze kousnutí jihoamerického mravence druhu Paraponera clavata.
Dříve než se ale začnete děsit vězte, že hrabalka zaútočí na člověka bez vyprovokování pouze velmi vzácně. Své žihadlo většinou používá jen pro paralyzování sklípkanů. Tito pavouci slouží jako potrava pro larvy až do jejich dospění.
Zajímavé a dosti kruté je to, co se děje po tom, co hrabalka takto sklípkana paralyzuje. Přenese ho do speciálního hnízda a vyklade jedno jediné vejce. To zaboří do těla pavouka a larva, která se vylíhne, začne pojídat tělo tak, aby se vyhnulo životně důležitým orgánům a tím mohl vydržet sklípkan naživu co nejdéle. Toto trvá několik týdnů, čili až do doby, kdy larva dospěje.

 
Další zajímavostí ohledně tohoto tvora je, že se při pojídání příliš zkvašeného ovoce občas opije. Intoxikované vosy pak mají velké potíže s létáním.
Po celém světě existují stovky druhů včely hrabalky. Vyskytují se v Africe, Austrálii, v jižní i severní Americe a ve velké části Asie, včetně Indie.


Zdroj

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Zajimavé :-)