sobota 2. ledna 2021

Nejdelší skladba na světě má být dlouhá 1000 let. Skončí až v roce 2999.

Skladba má název Longplayer a začala hrát o půlnoci 1. ledna 2000. Pokud vše půjde podle plánu, bude pokračovat bez opakování až do 31. prosince 2999.

 



Britský hudebník a skladatel Jem Finer nahrál v roce 1999 asi 20ti minutovou meditační kompozici, která byla zahrána na zvláštní kruhový hudební nástroj sestávající z 234 tibetských mís a gongů různých velikostí. Ty byly rozeznívány údery či třením za pomoci dřevěných paliček. Čili tak, jak se na tyto mísy hrálo již před více než tisíci lety.

 

Jem Finer a David Toop


Tato skladba je neustále zpracovávána počítačovým programem a za použití speciálního algoritmu je doplňována o ohromné množství variací, aby se po dobu jednoho tisíce let ani jednou žádná z nich neopakovala. Vzniká tak originální dílo, jehož autorem je člověk a zároveň počítač.

 



Tento umělecký projekt sídlí v budově bývalého majáku z 19. století Bow Creek v Anglii, kde skladbu můžete poslouchat a odkud je streamována přes internet k posluchačům kdekoliv na světě.

 

Maják Bow Creek u řeky Temže v Londýně

Smyslem skladby je podle autora mimo jiné přimět k přemítání o pomíjivosti času.
Pokud hledáte vhodnou hudební kulisu k meditaci, můžete zkusit právě Longplayer.


Zdroj

Oficiální stránka

 

1 komentář:

Bobinka123 řekl(a)...

Tyjo, přesně tyhle misky si chci také pořídit. Začala jsem totiž chodit na jógu a naše lektorka je používá při každé lekci. Strašně se mi to líbí a chtěla bych se to s nimi také naučit. Teď jsem si zrovna pořídila nádhernou jógamatku za skvělou cenu. sehnala jsem totiž slevu tady, na tomto slevovém portálu.