sobota 17. listopadu 2018

Nově nalezený druh vosy byl díky svému životnímu cyklu pojmenován po vetřelcích.

Většina z vás jistě zná děsivého xenomorfa z legendárního scifi hororu Vetřelec z roku 1979 a jeho pokračování. Vetřelčí životní cyklus je nelítostný. Do těla nedobrovolného hostitele se naklade vejce, které se vyvine v embryo a následně v mladého jedince, který se vykouše z jeho hrudi, čímž jej usmrtí. Po určité době se z tzv. chestburstera stává dospělý jedinec.
Příroda nám svou nevyzpytatelností ukazuje, že tento krutý způsob života není součástí pouze fiktivních příběhů.

V létě roku 2018 přírodovědci objevili v Austrálii nový druh parazitické vosy, který vkládá svá vajíčka do housenek. Larva pak pojídá své oběti zevnitř a stejně jako známý fiktivní mimozemský tvor s kyselinou místo krve, se v určité fázi svého vývoje vykouše ven z těla svého hostitele, který posléze umírá. Když se larva přemění v dospelého jedince, celý cyklus se opakuje.

Foto: Erinn Fagan-Jeffries

Do nedávna byl pojem xenomorf čistě fiktivní. Na počest tvora ze slavného sci-fi filmu byl nový vosí druh pojmenován Dolichogenidea Xenomorph.

„Při velikosti, která činí méně než 5 mm na délku by se mohlo zdát, že Dolichogenidea Xenomorph postrádá ráznost svého hrůzostrašného jmenovce, ale velikost je relativní. Pro hostitelské housenky je to ohromný predátor,“ říká výzkumná pracovnice Erinn Fagan-Jeffriesová z Australského centra evoluční biologie.

Zdroj: Science Daily

Žádné komentáře: