neděle 21. října 2018

Nejizolovanější domorodý kmen na světě aneb jak žili naši předkové před mnoha tisíci lety

Pro spoustu lidí v dnešní době je těžké si představit, že na této planetě stále žijí lidé, kteří nemají potuchy o tom, co to je restaurace, kino, automobil, telefon, počítač nebo dokonce kniha. Ano, je jich málo, ale takoví lidé opravdu stále existují. Za zřejmě vůbec nejizolovanější skupinu lidí na světě je považován kmen Sentinelců.

Sentinelci jsou domorodci žijící na ostrově Severní Sentinel, který má rozlohu kolem 60 km čtverečních, což zhruba odpovídá českému městu Karlovy Vary. Tento ostrůvek je součástí Andamanského souostroví, které se nachází mezi Indií a Barmou. Populace Sentinelců se odhaduje na 40 až 500 jedinců a jejich jazyk není příbuzný s žádným jiným na světě.

Ostrov Severní Sentinel 

Sentinelci se živí lovením, rybařením a sběrem divoce rostoucích rostlin. Protože podle všeho neznají zemědělství a neumí si dokonce ani rozdělat oheň, jejich způsob života odpovídá africkým předkům druhu Homo sapiens z doby před více než 125 tisíci lety. To je totiž doba, kdy se podle důkazů náš druh zřejmě poprvé naučil ovládat oheň.

Jedna z mála fotografií zachycující Sentinelce.

S domorodci se pokusilo učinit kontakt několik výprav. Předpokládá se, že první byla expedice v roce 1880, která byla vedena britským námořním důstojníkem M. V. Portmanem. Cílem této expedice bylo provést průzkum ostrova, zajmout jednoho člena kmene, dát mu nějaké dary a propustit jej zpět. To ale bohužel nedopadlo dobře.
Po dvou dnech pátrání se jim podařilo v ostrovním pralese najít starší pár se čtyřmi dětmi. Portman se rozhodl všechny zajmout a na lodi odvézt do tehdy britsko-indického města Port Blair. Dva dospělí z domorodců po krátké době zemřeli na jednu z našich běžných nemocí, proti které Sentinelci nemají imunitu. Děti byly naštěstí bez újmy po několika dnech propuštěny zpět na ostrov.
Později došlo ještě k řadě dalších neúspěšných pokusů o kontakt i ze strany indické vlády, ale ta se nakonec v roce 1996 rozhodla veškeré výpravy ukončit a nechat tyto lidi žít po svém.

Zdroj Wikipedia

Žádné komentáře: