pondělí 23. června 2014

Nejvyšší hora na světě je Mount Everest. Opravdu?

Když se někdo zeptá, jaká hora je nejvyšší na světě, většina lidí odpoví s jistotou, že je to Mount Everest. Její vrchol je 8,848 metrů nad mořskou hladinou a to je nejvyšší bod na naší planetě. Ale ve skutečnosti nejvyšší horou není.


Nejvyšší horou je ta, jejíž vrchol je jen 4,207 metrů nad mořem, ale celá od své základny měří neuvěřitelných 10,205 metrů. Najdete jí na jednom z Havajských ostrovů a jmenuje se Mauna Kea.


Největší část této hory je schovaná pod mořskou hladinou a celá je více než dvakrát vyšší než Mount Everest, která od své báze měří "pouhých" 4,650 metrů.
Mauna Kea je zhruba 1 milion let stará vyhaslá sopka, která byla naposledy aktivní před 4,5 tisíci lety.

Mauna Kea, což v místní řeči znamená bílá hora, je v havajské mytologii jedna z nejposvátnějších hor na všech Havajských ostrovech. Starověký zákon povoloval výstup na její vrchol pouze nejvyšším kmenovým vůdcům.

S její výškou, suchým prostředím a stabilním proudem vzduchu je hřeben jedním z nejvhodnějších míst na světě pro astronomické pozorování oblohy. Observatoře na Mauna Kea jsou využívány pro různé vědecké výzkumy a sestávají z největších teleskopů svého druhu na světě.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Zajimavé, jenze to porad stejne budou měřit nad mořskou hladinou