sobota 21. června 2014

Oskar Schindler nebyl jediný. Tento podnikatel použil svou firmu na výrobu fotoaparátů k záchraně nespočet lidí před nacisty.

Zámožný německý podnikatel Ernst Leitz II přišel na geniální nápad, jak zachránit životy spoustě lidí. Vystavil tím ale sebe a svou rodinu velkému nebezpečí.
Ernst Leitz najmul stovky lidí židovského původu do své firmy Ernst Leitz GmbH, dnes velmi dobře známé jako Leica Camera, kterou sdědil po svém otci.  Po té, co je zaměstnal, je posílal po skupinách do zámoří na pracovní cesty, aby se dostali pryč z Německa dříve, než propukne holokaust. To vše činil za pomoci své dcery Elsie Kuehn-Leitzové. Toto úsilí bylo později známé jako Vlak svobody Leica.
Elsie byla přistižena na hranici při pomáhání několika ženám, které se chtěly dostat do Švýcarska. Okamžitě byla uvězněna a musela pak od Gestapa snášet při výsleších nelidské zacházení. Nakonec byla Elsie propuštěna, ale ve 40. letech upadla v podezření z nápomoci ukrajinským nuceným pracovnicím, když se jim snažila zlepšit jejich životní podmínky.
Leitzova rodina nikdy nechtěla za tyto hrdinské činy přijmout žádné oficiální uznání a příběh zvaný Vlak svobody Leica vešel ve známost až poté, co zemřel poslední člen rodiny Leitzů.

Zdroj

Žádné komentáře: